CHMELDA.CZ

Nebojte se chmelu

Máte představu o práci na chmelu a co od ní můžete očekávat? Viděli jste film „Starci na chmelu“? Tak přesně takhle chmel nefunguje. Romantiky si užijete dost, práce, ubytování i výdělek jsou však dnes úplně jiné. Věříte a doufáte, že budete - stejně jako ve filmu - pět minut tančit na chmelnici, házet po sobě koši s chmelem, hodinu a půl dobývat srdce své vyvolené, sdílet s ní školní půdu, utíkat před soudružkou učitelkou?….Nejezděte.

Jak a kde se žije na chmelu dneska?
Chmel - to je především 2-3týdenní pobyt v místech, kde civilizace vypadá úplně jinak, než u vás doma. Pokud máte rádi skautské tábory a pobyty v přírodě, budete se cítit jako doma. Pokud jste nadšenci pro polní podmínky a pro to, čemu se dnes říká outdoor, budete si libovat. Jste-li maminčini mazánci, vychovaní ve sterilním prostředí, připravte se na to, že vás chmel poznamená na celý život.

Bydlení se většinou podobá táboru, kde místo stanů jsou k dispozici ubytovny. Budete spát na kovových patrových lůžkách v pokojích po 5 - 15 lidech. Kdysi se pokoje na ubytovnách dělily striktně na dámské a pánské. Dnes jsou všichni brigádníci chmelaři zletilí a tak se bydlí v „dorms“ (anglicky používané označení pokojů společných pro chlapce i děvčata), spolužijí všichni se všemi. Teplo bude někdy hřát z pohodlného ústředního topení, někdy se však neobejdete bez vlastního topení si sami v kamnech na pokoji. Světlo zajistí žárovka u stropu, čerstvý vzduch pak sušící se ponožky nad pecí. Jíst budete lžící z ešusu, mýt se budete ve vodě, která někdy není ani trochu teplá. A poznali jste již suchý záchod? Možná mi nebudete věřit, je to romantika. Místy se nám již tato romantika vytrácí a nahrazují ji nové splachovací toalety, ale kdo je pak má pořád uklízet...

Dnes má každý mobilní telefon, notebook, internet, televizi, hry. Brát si počítač na chmel není dobrý nápad. Na internet zapomeňte. Mobil je proto nejčastější spojení s civilizací. Pokud máte signál. Ve městě dojde smska až k vám, na chmelu budete muset dojít vy pro ní – k nejbližšímu místu, kde je jedna čárka signálu. Ale nebojte se, po pár dnech si na mobil ani nevzpomenete.
Budete žít v partě lidí, s nimiž budete sdílet všechny slasti i strasti brigády. Seznámíte se, budete kamarády. Většina brigádníků jen nerada odjíždí a party chmelařů se často setkávají i po letech od doby, kdy spolu strávili chmelovou sklizeň. Chmelové vzpomínky jsou často veselou vzpomínkou na společných setkáních. Na chmelu vznikají také lásky. Zpravidla na pár dnů, ale nejsou výjimkou i tací, kteří to spolu táhnou už desítky let.

Denní vstávání, délka směny a strava, večerní akce
Když se ráno, nebo spíše nad ránem probudíte, bude kolem ještě tma, ale snídaně již pro vás bude připravena. Čas budíčku závisí na chmelové farmě, na pracovním zařazení, na typu směny, ale také třeba na momentální situaci sklizně. Připravte se na vstávání okolo 5:00 nejpozději 6:00 hodiny. Brigádníci chmelaři pracují na poli, nebo na strojních česačkách. Ti, kteří pracují na poli, obvykle odcházejí do práce o hodinu dříve (a o hodinu dříve se vrací) než česačky. Polaři totiž musí po ránu nastrhávat vlečky chmele pro brigádníky na česačkách, aby měli na česačkách hned od počátku směny co dělat.
Směny mají 8 - 12 hodin čistého pracovního času, záleží na chmelové farmě, kterou jste si vybrali. Do tohoto času se nezapočítávají přestávky. Protože jsme v zemědělství nečekejte, že by úderem dané hodiny zahučela siréna a mohli jste jít domů. Ve skutečnosti strávíte na pracovišti o několik desítek minut déle a přesný čas konce směny je vždy nejistý. Připravte se na to. Příjemné je, že nezaviněné prodloužení směny je vždy zaplaceno nebo se vyrovná zkrácením směny v dalších dnech.

Po celou dobu bude bohatě postaráno o vaše žaludky. Pracovní den se vlastně dělí na období mezi jídly. O snídani, kterou dostanete buď ještě na ubytovně, nebo po příchodu na pracoviště už byla řeč. Teplý čaj, koblížek, chléb s pomazánkou budou vašimi přáteli v každém novém dni. O několik hodin později při první přestávce dostanete teplou polévku. Věřte, přijde vhod. Následuje další várka úporné práce až do 13:00 – 14:00 hodiny, kdy přichází teplý oběd. Máte rádi knedlíky? Pokud ano, budete v sedmém nebi. Pokud ne, bude to horší. Jste vegetariáni? Diabetici? Pěstujete makrobiotickou stravu? ...Nejezděte.
Po teplém obědě následuje studená svačina, někdy okořeněná vlažným párkem. Dočkáte se jí po několika dalších hodinách práce. Vaše jídelní martýrium ukončí teplá večeře v podobě teplého hlavního jídla buď před koncem směny nebo až po ní.
Jak jste už jistě pochopili, na chmel se nejezdí hubnout. Strava je chutná a pro většinu lidí přijatelná. Připravte se na to, že nemáte možnost výběru. Práce, kterou budete dělat je psychicky i fyzicky náročná, proto neexistuje možnost nejíst.

Po skočení směny a odchodu z pracoviště si můžete dělat, co se vám zlíbí. Kulturní vyžití ve vesničce zajišťuje většinou místní hospoda. Když už se jejich produktů přejíte či přepijete (což se většinou nestává, pivo je na farmách v Čechách lacinější než ve městech a na Moravě), můžete si udělat táborák. Večery při ohníčku a při kytaře, opékání buřtů, zpěv a romantika, to všechno ke chmelu patří. Pokud je blízko větší město, je možné se do něj podívat. Vždy ale mějte na paměti, že druhý den ráno musíte být bezpodmínečně na směně v čilém a střízlivém stavu. A taxíky na vesnicích moc nefungují.

Během pár prvních dnů na chmelu si odbudete dětské nemoci: nevyspání, kocovina, střevní potíže, zvýšená teplota a to nejhorší – trudomyslnost. Brzy se rozplynou a vy budete ve stereotypu práce a zábavy šťastni.

Vedoucí
Chmel není školní výlet, proto na něm nejsou učitelé. Jde o práci, při které potřebujete svého vedoucího, na kterého se dá spolehnout. Bude se o vás starat v práci i mimo ni. Na malých farmách je vedoucí brigádník, který pracuje s ostatními. Na velkých farmách, s velkým počtem brigádníků, je to člověk, který fyzicky s vámi na poli či česačce nepracuje, na první pohled nic nedělá. Vedoucí je zde proto, aby s vámi řešil problémy, postaral se o administrativu a případně rozřešil váš spor s místními obyvateli. Nečekejte, že vás ukryje před rukou zákona, nebo že vám promine, když v práci nebudete pracovat. Jeho úkolem je organizovat, řídit a evidovat vaši práci, abyste dostali zaslouženou odměnu. Poslouchejte ho, a bude se vám žít dobře s nadějí na vysoký výdělek.
Kromě vedoucího budete mít na každém pracovišti lidi ze zemědělského podniku, kteří vás povedou po praktické stránce, budou říkat, co konkrétně máte na poli a česačce dělat. Na česačkách strojníci, na poli šéfové pole. Poslouchejte je, kdyby došlo k nepříjemnosti nebo sporu, obraťte se na vašeho vedoucího.

Vlastní práce
V práci strávíte většinu dne. Existují dvě hlavní pracoviště – česačka a pole. Někdy se může stát, že brigádníci pracují také na sušárně chmele, ale to je již vzácnost.

Chmelové pole poznáte na první pohled. Nad krásnou zemí se klene konstrukce z dřevěných sloupů a drátů. Tato konstrukce poskytuje chmelovým rostlinám potřebnou oporu. Zralá chmelnice je les rostlin, které se ovíjejí okolo drátů. Listy těchto rostlin – mimochodem, chmel je dvojdomá rostlina, ale vše, co najdete na chmelnici jsou pouze samice – citelně škrábou, proto je třeba se před nimi chránit. Brigádníci s ovázanýma rukama, v pláštích a v nevzhledných brýlích se s pomocí strojů pomalu prosekávají touto džunglí, aby se na konci otočili a pokračovali dalším řádkem rostlin opět od začátku.
Na poli existují tři druhy práce. První je „na káře“ a je určena zpravidla zdravým mužům. Stojíte na vlečce pomalu tažené traktorem. Traktor se prolamuje lesem chmelových rostlin. Rostliny jsou buď strojně, nebo brigádníkem před károu odstřihovány od země, takže plápolají ve větru držíce za drátěnou konstrukci čtyři metry nad zemí. Vy je strháváte a ukládáte do káry tak, aby byly rovně. Je to důležité – jinak by vám brigádníci z česačky mohli nadávat, případně chtít i ublížit. Někde jsou rostliny, kterým se říká „štoky“ strhávány strojem. Je to však stejně obtížné jako strhávání, protože stroj zvaný Soller se pohybuje rychle a vlečka s natáčecími koly jede někdy až jeden a půl metru na stranu od traktoru, který ji táhne.
Druhou polní prací je odstřihování a úklid. Odstřihávači jsou vybaveni dlouhými nůžkami a stříhají rostliny, které pak brigádníci na vlečce strhnou. Když vítr odfukuje štoky od traktoru, musí je lidé na zemi chytat a podávat, jen tak jdou strhnout a uložit.
Za strhávačem nebo za károu s brigádníky někdy kráčí „turista“. Jeho úkol spočívá v tom, že sbírá chmel, který upadl na zem a hází ho do vlečky. Název této práce ukazuje, kolik toho dotyčný nachodí – někdy po kolena v řídkém narudlém blátě. Protože se musí chránit méně než brigádníci na vlečce, je mu menší horko. Úplně vzadu nebo jako samotného vojáka v poli najdeme špičkaře, je vybaven hliníkovým bidlem s hákem na konci. Uchopuje jím a strhává kusy rostlin, které zůstanou viset na drátěném vedení. Práce s bidlem chce cvik a především ochranné brýle, ale když ji zvládnete, bude vám balancování s ním připadat jako hračka.
Posledním typem polní práce je plošina. Je to stroj tažený za traktorem, který vás zvedne až k drátům. Traktor pomalu jede sklizeným polem a vy odstřiháváte zbytky rostlin a úvazky. Tím čistíte pole pro další sezónu. Nesmíte mít závratě a je vyžadováno lékařské potvrzení pro práci ve výškách. Musíte udržet rovnováhu a tempo, nesmíte zpanikařit. Výměnou zato uvidíte chmelnici z ptačí perspektivy a vyděláte o něco více než ti dole.
Práce na poli je prací v tichu, na čerstvém vzduchu a každou chvíli jinde. Toho si ti na česačkách neužijí. Na druhé straně je to práce v horku, v zimě, v prašném, dusném suchu, ve vlhkém a lepkavém bahně. Na poli se pracuje vždy s jedinou výjimkou – a tou je bouřka.

Česačka zvenku vypadá jako plechová bouda, uvnitř je to sofistikovaný stroj. Většina česaček jsou zázraky mechaniky z doby, kdy jste ještě byli v plenkách, případně vůbec nebyli na světě. Česačka rozmělňuje chmelové rostliny, které se sem přivezou z pole a odděluje chmelové šišky od zbytku. Aby to dokázala, potřebuje lidi. Dnes již podstatně méně lidí než pře 15 lety. A doby ručního česání chmel ze „Starců na chmelu“ jsou pryč již zcela nenávratně.
Středem česačky je místní strojník. Stará se o ni, udržuje ji v chodu a opravuje, když se pokazí. Jako jediný má právo ji zapnout. Většinou jsou to příjemní kamarádští pánové, kteří se s brigádníky někdy i o svačinu podělí, ale opovažte se česačce něco udělat.
První a nejdůležitější prací na česačce je zavěšování. Vlečka plná chmele, která přijede z pole, vyklopí svůj obsah na zem na určeném místě česačky. Brigádníci, kteří zde pracují na tzv. „návěsu“ musí hroudu chmele rozmotat a rostliny postupně vložit do mechanismu, který je převezme a vtáhne do stroje. Práce je fyzicky namáhavá, pokud brigádník nedokáže přemýšlet a nedá na rady starších. Když hlavolam zamotané fůry několika desítek propletených chmelových rostlin pochopíte, budete je vytahovat hladce a práce bude snadná. Když uděláte jednu chybu, změní se čerstvě zamotaná hromada chmele na noční můru. Až rozmotáte a navěsíte celou hromadu, chopíte se lopat a dřevěných hrabel. Nic nesmí přijít nadarmo - všechen chmel, který po rozmotávání zůstane na zemi - nahrnete do pohyblivého pásu česačky, do „přidávačky“.
Další prací jsou válečky. Jsou to kovové válce, které se otáčejí a běží po nich chmel. Některé kusy propadávají mezerami mezi válci dolů, na pás, některé jedou dál. Člověk, který u válečků stojí na dřevěné lavici musí zajistit, aby doprava na nich byla plynulá. K tomu je vybaven dřevěným klackem. Práce u válečků není fyzicky namáhavá, ale je třeba si při ní dávat veliký pozor. Většina česaček má válečků více, u některých stojí jeden brigádník, u jiných, tam kde je třeba některé rostliny vytahovat a vracet zavěšovačům, dva. U válečků se dobře zpívá, ale nesednete si.
Očesaný chmel pokračuje z válečků do automatických separátorů, odtud někde rovnou na sušárnu, někde se nakládá to jutových pytlů. Brigádníci u nich mají důležitou práci. Musí třicetikilogramové pytle zavazovat, vážit a stěhovat na místo, kde se naloží na valník a odvezou k usušení. Je to práce pro silné, ale současně spolehlivé lidi.
Poslední činností na česačce je odpad. Kam se poděje všechno z chmelových rostlin, co není chmelová šiška? Na valník! Kdyby však odpad na něj z pásu prostě jen padal, brzy by se zaplnil. Proto na valníku stojí brigádník s vidlemi a materiál rovná a ušlapuje. On jediný je z celé česačky v tichu, na slunci, na dešti. Někteří stavitelé česaček byli navíc nelidové a valník postavili směrem na jih.

Česačka chmele je velmi hlučný stroj. Neuslyšíte zde vlastního slova. Někdy se stane, že i hlučný stroj na celé hodiny utichne a jediný, kdo pak pracuje, je strojník. Pokud nemáte rádi vulgární mluvu, zacpěte si uši, strojníci si rádi zanadávají. Každý brigádník česačky může a musí česačku v případě nebezpečí vypnout.

Na konci směny se česačka musí uklidit od všech zbytků chmele. Trvá to sehranému týmu tak 20 minut, ale po všech hodinách práce to připadá jako věčnost. Někdy musí být úklid důkladnější a poslední úklid - před dočesnou – je ten nejdelší.

Dočesná
Poctivá práce poctivou odplatu si žádá. Proto pro vás zaměstnavatel a zemědělský podnik na závěr připraví hodokvas. Říká se mu dočesná. Na mnoha farmách je spojena s různými obřady. Ženy pletou chmelové věnce, muži si někdy pletou i své jméno. Zaměstnavatel vám děkuje, předseda drží projev. Vesnicí projíždí průvod ozdobených traktorů a všichni jsou rádi, že je to pryč.
Samotná večerní dočesná se podobá venkovské zábavě, kde je občerstvení zadarmo. Jezte, pijte, ale nezapomeňte, že zítra budete sedět celý den ve vlaku.

Nebojte se
Chmel je svým způsobem droga. Budete poškrábaní, unavení, ale budete šťastní. Odvezete si zážitky, které vás přinutí jet za rok znovu. Věřte mi. A nebojte se toho.

Vojta

Od 25.5.2017 se můžete hlásit na letní sklizeň chmele, zájemci pište na mail chmelzborilova@seznam.cz nebo volejte na +420 602 487 851.
Jak se žije na chmelu

Máte představu o práci na chmelu a co od ní můžete očekávat? Viděli jste film „Starci na chmelu“? Tak přesně takhle chmel nefunguje. Romantiky si užijete dost, práce, ubytování i výdělek jsou však dnes úplně jiné.
Odkazy

Chmelnice se rozšiřují. Češi jsou třetí největší pěstitelé na světě
Česká televize: Chmelnice se rozšiřují...

Novodobí "starci na chmelu": Brigády na chmelnici jsou trendem i dnes
Rozhlas: Novodobí starci na chmelu...

Mladí jdou znovu na chmel. O českou kvalitu ve světě prudce stoupá zájem
iHned.cz: Mladí jdou znovu na chmel...

Mladí se vracejí na chmelové brigády. Láká je retro, večerní zábava i možnost "vypnout"
Aktuálně.cz: Mladí se vracejí na chmelové brigády...

Sklizeň chmele 2015, farma Ročov ve zprávách TV Barrandov: Sklizeň chmele 2015...
(reportáž začíná v čase 25:50)

Fotky z jarních i letních chmelů
http://chmeldasa.rajce.idnes.cz
www.facebook.com/chmeldacz

Vojta Bednář Vinařice 2013
http://bit.ly/17eH30x

Chrám chmele a piva Žatec
chchp.cz/cz/chram-chmele-a-piva

Průvodce na cestě za dobrým pivem
www.pivni.info


Kontaktní údaje: zborilova@chmelda.cz, chmelurbancova@seznam.cz, chmelverosta@seznam.cz